5 pasi obligatorii

Pasul 1 – Stabilirea obiectivului:

 • Care este obiectivul meu?
 • De ce invat o limba straina?
 • Cat timp am la dispozitie?

Inainte de a porni la drum, stabileste-ti un obiectiv lingvistic pe termen lung si un obiectiv pe termen scurt. De pilda, atingerea nivelului B1 plecand de la nivelul A1 Elementary este un obiectiv ambitios. Insa, daca iti stabilesti ca obiectiv intermediar, parcurgerea cu succes si asimilarea cunostintelor pentru nivelul A2 in decurs de sase luni, obiectivul propus initial se poate realiza. Nu uita ca pentru parcurgerea unui nivel de limba sunt necesare 100 de ore de predare (in medie). Ca in orice alt domeniu de activitate si obiectivele de limba trebuie sa indeplineasca criteriul SMART (Specific, Masurabil, (de) Atins, Relevant, Temporal – masurabil in timp si bine definit ca perioada ).

Pasul 2 – Creeaza-ti propriile obiceiuri in limba tinta!

 • Asculta muzica in limba engleza, franceza, etc
 • Asculta stirile unui post de radio sau TV international (BBC, RFI, CNN, TV5)
 • Citeste presa in limba pe care doresti sa o deprinzi
 • Configureaza-ti mailul personal in limba pe care doresti sa o inveti
 • Scrie-ti lista de activitati pentru ziua in curs in limba studiata
 • Savureaza-ti cafeaua sau ceaiul de dimineata si recapituleaza mental sau in scris ce ai facut saptamana trecuta la curs
 • Incearca sa traduci mici pasaje din rapoartele la care lucrezi sau din ziarul pe care tocmai l-ai pus pe birou
 • Citeste variante adaptate pe niveluri gen Easy Readers de la Penguin sau Cle Internationl (www.longman.ro sau http://www.okian.ro/shop/product/index.php?product_id=96802).

Pasul 3 – Studiaza putin si des decat mult si rar !

Pentru a invata o limba straina este nevoie de mult exercitiu, de antrenament mental si fonetic, de aceea este important sa existe ritmicitate si consecventa atat in programarea lectiilor, cat si in studiul individual. Absenta de la curs mai mult de o saptamana sau doua precum si intreruperile sau pauzele pot prelungi perioada stabilita initial ca obiectiv.

Pasul 4 – Vorbiti ori de cate ori aveti ocazia!

Chiar daca ceea ce spui nu este intotdeauna corect, important este sa comunici si mai ales sa pui in practica independent, in afara cursului, cunostintele asimilate. Vei capata astfel mai multa incredere in propriile puteri si intr-o zi vei vorbi corect iar cei din jurul tau te vor felicita pentru eleganta exprimarii.

Pasul 5 – Iti recomandam sa intelegi cultura, mentalitatile si evolutia limbii de-a lungul timpului nu doar limba ca sistem.

Este foarte important ca, in tot acest proces de “imprietenire” cu limba straina, sa cititi despre cultura tarii respective, despre obiceiurile nativilor (de afaceri, gastronomice, sociale, politice, culturale, etc).

Intelegand cum functioneaza limba, adica logica din spatele cuvintelor, vei invata mai usor si  cu mai multa placere si curiozitate. Orice limba este un sistem de norme, insa aceste norme reprezinta evolutia poporului respectiv. Pentru a face o gluma sau pentru a vorbi cu partenerii de afaceri din Franta sau de peste ocean este nevoie sa intelegeti mentalitatile acestora. Succesul tau va fi garantat!

Si pentru a va ajuta sa puneti in practica aceste recomandari, iata o selectie de linkuri utile:

Site-uri cu dictionare on-line:

DE LA NOI:

 • www.dexonline.ro – Dictionarul explicativ al limbii romane, util pentru definitiile si explicatiile cuvintelor. Actualizare constanta de catre un grup de voluntari; contine si sinonime, antonime, declinari, conjugari si ortografie.
 • www.vocabular.ro – dictionar online pentru limba romana care se bazeaza pe o serie de dictionare precum DEX, DLRA, DLRC, DLRM, DN, DOOM, MDA, MDN, etc.
 • www.ro-en.ro – Dictionar online roman-englez englez-roman (pronuntie, explicatii, discutii despre termeni si expresii).

SI DIN ALTE PARTI ALE LUMII:

 • www.wordreference.com – Dictionar multilingv cu forum pentru traduceri (pronuntie, explicatii, discutii despre termeni si expresii).
 • http://dictionary.reference.com – dictionar online englez-englez, util de la nivelul A2 in sus, explicatii cuvinte, sinonime
 • www.logos.it – Multilingual E-Translation Portal – un instrument de lucru util si placut pentru vorbitorii de italiana. De asemenea, aveti acces la dictionare in peste 20 de limbi.
 • www.larousse.fr

Linkuri recomandate

Iata mai jos o lista cu site-uri utile la care puteti apela pentru a va imbunatati cunostintele:

PENTRU LIMBA ENGLEZA:

PENTRU CEI CARE DORESC SA SUSTINA EXAMENE DE LIMBA ENGLEZA:

PENTRU A VA IMBUNATATI CUNOSTINTELE SAU PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE INTERNATIONALE, VA RECOMANDAM SA ASCULTATI ONLINE:

PENTRU LIMBA FRANCEZA, VA RECOMANDAM :

Dictionare

Resurse de limba franceza gasiti si pe :

LIBRARII ON LINE:

ALTE LIMBI:

O lista ampla de dictionare puteti gasi si pe www.e-scoala.ro

 

© 2016-2017 Ludic Lingua. All Rights Reserved.
Designed By Alphabeta